divendres, 11 de febrer del 2011

EXPERIMENTS

QUINA FORMA TÉ L’AIGUA?

L’aigua es presenta dins una ampolla de 33cl que s’omple davant dels nens i nenes.
Per fer l’experiment, es presenten diferents recipients en els quals s’anirà passant l’aigua(la quantitat sempre serà la mateixa presentada inicialment). Alguns dels recipients utilitzats han estat: ampolla de 1l, pots de plàstic de diferents formes i mides, gerres de dues formes diferents, got, exprimidor, carmanyola rectangular… També teniem embuts per fer una segona part durant la recollida del material. Aquest segon experiment ens ajudarà a tenir una mica més clar un dubte que potser sortirà durant el procès inicial: la quantitat depen de la forma?

Hipòtesi i resultats

Per fer la prova, cada recipient s’omple i es buida dins la mateixa ampolla inicial de 33cl. L’aigua romandrà al recipient objecte de l’esperiment fins el final de la 1ª part del procès.

Pregunta 1: quina forma té l’agua?

- l’aigua té forma rodona.
- l’aigua és transparent i no té cap forma.
- si el pot és gran hi haurà poqueta aigua.
- si el pot és petit no hi entrarà tota l’aigua de l’ampolla.
- ara té forma allargada! (quan posen l’aigua a la carmanyola rectangular).
- Oh! Té forma d’exprimidor de suc de taronja!
- Doncs aquesta gerra té forma de cilindre i l’aigua també.

Conclusió: Al final arribem a la conclusió que la forma de l’aigua depen del recipient on es posa l’aigua en cada moment i que per tant l’aigua té la forma del lloc on està.

Pregunta 2: Sempre hi ha la mateixa quantitat d’aigua al nostre experiment?

- No! (tots/es).
- Aquí n’hi ha menys (pot gran).
- I aquí també (assenyalant les gerres).
- Jo crec que sí, la Marga sempre tira dins la de la mateixa ampolla petita
…silenci…
- Però a l’ampolla gran hi ha poqueta.
- I al pot petit quasi no hi cabia tota.

La 2ª part de l’experiment consisteix precisament en comprovar el que alguns alumnes havien anat deduint correctament. Ara cal tornar a posar l’aigua dins l’ampolla inicial de 33cl, l’anomenda “ampolla protagonista”.
Ajudats per embuts anem per feina.
Al final de tot l’experiment van comprovar que cada vegada que buidaven un dels recipients dins l’ampolla aquesta tornava a quedar plena fins dalt i l’aigua recuperava “la forma d’ampolla” que tenia a l’inici.

Conclusió: L’aigua té la forma del recipient on està i la quantitat que hem fet servir ha estat la mateixa. Semblava poca, molta o la mateixa en funció de lo gran o petit que era el recipient on l’anavem posant.


1 comentari:

  1. Hola sòc l'Aina la germana del Pol Cuevas i m'ha dit que aquest treball li ha agradat moltisim, hi ha mi tambè em va agradar molt quan feia p5.
    Lo que us volia dir ès que no canvieu mai aquest experiment.
    Molts petonets del Pol i l'Aina!!!

    ResponElimina